Workshop 11/04/2022

artcl2_Screenshot_24

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το i-blueCulture με θέμα την «Ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερες από 60 συμμετοχές και το ενδιαφέρον ποικίλου κοινού που περιελάμβανε καταδυόμενους, ερευνητές και φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων σε συναφή αντικείμενα, εκπροσώπους  φορέων δημοσίου τομέα, επιχειρήσεων τουρισμού και καταδυτικών κέντρων.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των καλεσμένων ομιλητών για πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο διεπιστημονικών συνεργασιών και ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων για την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρχικά, το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ ως επικεφαλής εταίρος του έργου παρουσίασε το i-blueCulture και στη συνέχεια η Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. παρουσίασε διαφορετικές προσεγγίσεις και παραδείγματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του ενάλιου πλούτου στους δύτες αλλά και στο μη καταδυτικό κοινό με τη χρήση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η  3D Research παρουσίασε το serious game “Dive in the Past” που αναδεικνύει την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογείου μέσω του gamification, και η Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων παρουσίασε τις δράσεις της για την καταγραφή και ανάδειξη σύγχρονων ναυαγίων. Τέλος, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων παρουσίασε πρωτοβουλίες της για την προστασία και υπεύθυνη ανάδειξη ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Στο τέλος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα θέματα που παρουσιάστηκαν με συμμετοχή του κοινού.

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Διονύση Μουρελάτο για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στο πλαίσιο διεπιστημονικού σεμιναρίου για το ΔΠΜΣ «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *