ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός του i-blueCulture είναι η έρευνα και ανάπτυξη μίας νέας τεχνολογικής μεθόδου καταρχήν τρισδιάστατης υποβρύχιας ψηφιοποίησης με απόλυτα αποτελεσματικό, αποδοτικό και ασφαλές τρόπο, με τη χρήση αυτοδυτών και στην συνέχεια, ψηφιακής αναδόμησης του θαλάσσιου χώρου για την εικονική «περιήγηση» μη καταδυόμενων πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η εμπειρία του χρήστη θα είναι καθηλωτική, με επίτευξη εξαιρετικής λεπτομέρειας στις δύσκολες και μεταβλητές υποβρύχιες συνθήκες, τόσο όσο αφορά την λεπτομέρεια της λήψης της εικόνας του υποβρυχίου περιβάλλοντος, όσο και την κίνηση του χρήστη εντός της υποβρύχιας ζωντανής αναμεταδιδόμενης εικόνας. Επιπλέον το σύστημα σκοπέυει να είναι αποδοτικό, επειδή οποιαδήποτε υποβρύχια εργασία έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος υλοποίησης απ’ ότι στη στεριά, καθώς και περιορισμούς λόγω υπερβαρικών συνθηκών και θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ θα επιτευχθεί η βελτιστοποίηση των απαιτούμενων υποβρυχίων διαδρομών και του αναγκαίου χρόνου βυθού για την επίτευξη του επιδιωκόμενου μοντέλου ψηφιοποίησης. Τέλος το σύστημα θα παραμείνει ασφαλές, καθώς η ανθρώπινη υποβρύχια επαγγελματική δραστηριότητα πάντα εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι θα ελαχιστοποιηθούν.
Οι επιχειρηματικοί εταίροι του έργου συνδέονται άμεσα με την αξιοποίηση των ερευνητικών και τεχνολογικών καινοτόμων αποτελεσμάτων. Η DiveSkopelos σχεδιάζει να εφαρμόσει την υπάρχουσα τεχνολογία επιτόπου στην περιοχή της δραστηριοποίησής της στις Βόρειες Σποράδες και γενικά να προσφέρει υπηρεσίες ψηφιοποίησης χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα του έργου σε φορείς εντός της Μεσογείου, όπως καταδυτικά κέντρα, καταδυτικά πάρκα, υποβρύχια μουσεία, Ινστιτούτα Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών και σκάφη θαλάσσιας περιήγησης. Η ArxNet σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τόσο την τεχνολογία που θα αποκτήσει μέσω της έρευνας για την ανεξαρτητοποίηση της κινητής συσκευής του χρήστη από την κίνηση του μέσου, μέσα στο οποίο βρίσκεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και επίσης να έχει σημαντικά έσοδα από το κατέβασμα των ανάλογων εφαρμογών από τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών. To ΕΚΕΤΑ σχεδιάζει να ιδρύσει μια spin-off εταιρεία για την εκμετάλλευση των αντίστοιχων τεχνολογιών που θα αναπτύξει, ή ακόμα και συνεκμετάλλευση με τους εταίρους του έργου, του ολικού i-blueCulture συστήματος. Ειδικότερα, αναφερόμαστε σε δύο κύριες παραγόμενες καινοτομικές τεχνολογίες, οι οποίες αφορούν: τη δυνατότητα μετακίνησης εντός τρισδιάστατης ζωντανής αναμεταδιδόμενης εικόνας σε ενάλιο περιβάλλον, και την ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθόδου αποτελεσματικής και αποδοτικής τρισδιάστατης ψηφιοποίησης ενάλιων στόχων και αποτύπωσής τους σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με επαυξημένη πληροφόρηση.
Το έργο i-blueCulture υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023.
Επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής είναι ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας από το EKETA/ ΙΠΤΗΛ.
Επικοινωνία
-
Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και επικοινωνιών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης,
6o χλμ Χαριλάου - Θέρμης, 57001, Θεσσαλονίκη - Dimitrios.Tzovaras@iti.gr
- +30 2311 257 701-3